Knapzakroutes

Wandelroutes van 8 tot 18 km vanuit kleine dorpen in geheel Drenthe. De beschrijvingen bij de routes bieden de mogelijkheid de geschiedenis van het Drentse landschap en zijn kleine dorpen en buurtschappen te leren kennen. In totaal zijn er zestig routes vervaardigd en is het concept in andere provincies overgenomen. Het idee van de knapzakroute is ontwikkeld door de Brede Overleggroep Kleine Dorpen in Drenthe (BOKD). Studenten geografie van de rijksuniversiteit Groningen konden de beschrijvingen in het kader van hun studie verrichten dankzij hun docent Gerrit Smit die tot zijn dood in 1988 lid was van de redactie. Het project ontving verschillende prijzen, waaronder een van de Raad van
Europa.