Begrip

Klinkenberg

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Naam van een motte(kasteel) langs de Geeserstroom nabij Gees.

De kasteelplaats is omgeven door een achtvormige gracht. Een opmeting in 1847 geeft voor de hoofdburcht een hoogte van 6 m en voor de voorburcht, bekend als Keutershoogte, een hoogte van 5 m. De voorburcht is in 1936 geheel geëgaliseerd. Ook de hoofdburcht is bij dezelfde zandafgraving zwaar beschadigd; hij is thans nog ca. 4 m hoog.

Bij archeologisch onderzoek in 2002 is gebleken dat de 1,80 m diepe gracht niet direct in verbinding stond met de Geeser stroom. Uit de gracht kwamen een wilgenhouten kruisboog en een drietal fragmenten van ijzeren pijlpunten tevoorschijn. Een dendrodatering van een houten paal uit de gracht komt uit op 1239 na Chr. ± 8 jaar.

De naam Klinke (hoogte) verbindt het mottekasteel met en is mogelijk naamgevend geweest voor het adellijke geslacht Clencke, dat in de 14e en 15e eeuw een rol van betekenis speelde in de verwikkelingen rondom het geslacht Van Coevorden. In de 16e eeuw heeft de familie Clencke zijn zetel verplaatst naar de havezate De Klencke te Oosterhesselen. Sinds 2002 is het totale monument - hoofdburcht zowel als voorburcht - wettelijk beschermd.

Literatuur

  • Lit.: A. Mars, 'Inrichting archeologisch monument de Klinkenberg te Gees', Klenckerheugte 3 (2003) nr. 1.