Begrip

Kleine veenbes

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Lat.: Oxycoccus palustris; ook: Kroze, Kreuze, Moskreuze

Karakteristieke plant van zure en door veenmossen gedomineerde hoogveenmilieus.

Kleine veenbes heeft zeer kleine roze bloemen die lijken op cyclamen. Na de bloei verschijnen rode bessen, die eetbaar zijn. Kleine veenbes heeft een kruipende, draaddunne stengel met kleine, glanzende en altijdgroene blaadjes. De plant is als waardplant van groot belang voor twee vlindersoorten, de Veenbesparelmoervlinder en het Veenbesblauwtje (zie: Veenvlinders), die beide alleen nog in Drenthe voorkomen.

In tegenstelling tot veel andere delen van Nederland komt kleine veenbes in Drenthe nog steeds veel in veentjes voor, maar wordt bedreigd door ontwatering, vermesting en verbossing van veentjes. Cranberries zijn de bessen van de uit Amerika afkomstige Grote veenbes (Oxycoccus macrocarpus). De Grote veenbes is in Drenthe zeldzaam en groeit onder meer in het Fochteloërveen, als restant van commerciële aanplant in 1902.

Literatuur

  • Lit.: Werkgroep Florakartering Drenthe, Atlas van de Drentse flora (Assen 1999).