Piet Kleine

Functie: Schaatser, Wielrenner

(Hollandscheveld 1951) Schaatser en wielrenner met een even langdurige als imposante carrière.

Won als wielrenner talrijke criteriums en was deelnemer aan het wereldkampioenschap ploegentijdrit in 1981, maar boekte zijn grootste successen op het ijs. Zijn grote kracht lag op de lange afstanden. Als junior won de schaatser met zijn befaamde lange slag al de eerste van een serie nationale titels. In 1976 veroverde hij bij de Olympische Winterspelen in Innsbruck goud op de 10.000 meter en zilver op de 5000 meter. In datzelfde jaar werd hij wereldkampioen op de kunstijsbaan van Heerenveen en verbeterde hij vier wereldrecords. In 1980 eindigde hij bij de Olympische Spelen in Lake Placid als tweede op de 10.000 meter achter de Amerikaan Eric Heiden, die alle afstanden won.

Na zijn Olympische triomf gaf de toen werkloze sportman te kennen graag postbode te willen worden. Die wens ging in vervulling. In 1981 stopte Kleine als allrounder, maar begon vervolgens een nieuwe carrière in het marathonschaatsen. Ook daarin boekte hij succes met als hoogtepunt het Nederlands kampioenschap op kunstijs (1990). In de Elfstedentocht van 1997 eindigde hij als vijfde, maar werd gediskwalificeerd omdat hij in het donker een stempelpost miste.

Op 25 februari 2001 sloot Piet Kleine zijn schitterende sportloopbaan af met een marathon op de kunstijsbaan van Assen. Als ploegleider keerde hij later terug in het marathonschaatsen.