Kip Caravans

Organisatie type: Caravanfabrikant

Bron: Hoogeveen, gemeente

Caravanbouwer te Hoogeveen.

In 1934 door Jan Kip opgericht. Kip heeft een relatief klein marktaandeel, maar is toch toonaangevend in de branche. De caravans werden vaak geïmiteerd door de grote producenten. De toekenning van de Innovatieprijs 1997 was een erkenning van de branche voor het Hoogeveense bedrijf.

In 1980 zat de onderneming in moeilijke tijden. In de jaren '60 was het bedrijf in Amerikaanse handen gekomen, waarna een spectaculaire groei inzette. Op het hoogtepunt werkten er 600 mensen er werden er 10.000 middenklasse caravans per jaar geproduceerd. De export naar Duitsland zakte echter in de jaren '80 helemaal in, totdat er nog maar tachtig mensen werkten. Kip overleefde de recessie van de jaren '80 met steun van de Noordelijke Ontwikkelings Maatschappij.

In 1985 werd Kip weer verzelfstandigd door een 'management buy-out'. Toen werd de keuze gemaakt om exclusief in het bovenste segment van de markt te opereren. In 1990 werkten er weer 180 mensen, die 2200 caravans per jaar maakten, vooral voor de export. Aërodynamica is daarbij een belangrijk punt. Tegenwoordig is Kip weer de grootste caravanbouwer van Nederland. Maakte ooit reclame met de leus: 'Ei, ei, ei, alweer een Kip'.