Lammert Jan (Bert) Kiewiet

Functie: Beeldend kunstenaar

(Amsterdam 1918 – Mantinge 2008) Beeldend kunstenaar.

Opgegroeid in Leeuwarden. Na de hbs volgde Kiewiet een technische opleiding aan de HTS. Pas in 1960 begon zijn carriè;re als beroepskunstenaar na een teken- en beeldhouwopleiding in de avonduren. Hij heeft zich laten inspireren door de grote figuratieve beeldhouwers Rodin, Maillol, Lipchitz en Marini. Tot 1975 gaf hij les in Amsterdam, waarna hij zich in Mantinge vestigde als vrij kunstenaar. In bijna elk dorp of stad in Drenthe staat wel een beeld van Kiewiet.

Zijn voornamelijk bronzen beelden verbeelden het alledaagse leven in de provincie. Voor het Drents Museum maakte Kiewiet in 1985 'De Museumbezoekers' (de man met baard is de kunstenaar zelf). In 1993 werden in Utrecht en Assen grote overzichtstentoonstellingen aan hem gewijd. In 1997 maakte hij voor Michigan Holland in de VS een groot bronzen moment 'Landverhuizers', een herinnering aan de trek van een groot aantal Drenten naar Amerika onder leiding van dominee Van Raalte. Ter gelegenheid van het vijftigjarig jubileum van de NAM maakte hij het bronzen beeld 'Deliberation/Overleg', een vijftal mensen in vergadering aan een ronde tafel.