Begrip

Ketenberg

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Uit de Nieuwe Steentijd (Neolithicum) daterende grafheuvel bij Eext.

In 1927 en 1948 door het Biologisch-Archaeologisch Instituut onderzocht. De heuvel is in twee perioden opgeworpen. Uit de eerste periode (Enkelgrafcultuur; 2800 - 2400 v.Chr.) dateert een graf met een vuurstenen bijl, een kling, een stenen hamerbijl en een standvoetbeker. Ten tijde van de Klokbekercultuur (2450 - 1900 v.Chr.) werd de heuvel opgehoogd. Uit deze fase dateert een graf met de gecremeerde resten van twee individuen, een vrouw van 18-19 jaar en een kind jonger dan 6 jaar.

Literatuur

  • Lit.: A.G.F.M. Cuijpers, E. Drenth en A.E. Lanting, 'De grafheuvel "De Ketenberg" te Eext', NDV 111 (1994)
  • J.R. Beuker, A.G.F.M. Cuijpers, E. Drenth, A.E. Lanting en G.J.R. Maat, 'Nogmaals de grafheuvel "de ketenberg" te Eext: over de dodenhouding in graven van de klokbekercultuur in Nederland', NDV 118 (2001).