Begrip

Keizerlijke wegen

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Wegen na de inlijving bij Frankrijk bij decreet van 1811 opgenomen in het Franse classificatiesysteem, waarbij ze werden ingedeeld in keizerlijke, departementale en buurtwegen.

De enige 'route impériale' door Drenthe was de keizerlijke weg nr.19 van de tweede klasse, de weg Parijs-Waddenzee, die van Meppel via Assen naar Groningen en Delfzijl liep. Bij Koning Willem I werd deze in 1815 onderdeel van de 'Groote weg' nr. 2 van Delfzijl naar Breda en in 1816 van de 'Groote weg' nr. 13 van de Wadden naar Sedan. Bij een herziening in 1821 werd deze weg een zijtak van de grote weg nr. 1 van de eerste klasse, die liep van Amsterdam naar de grens bij Oldenzaal.

Literatuur

  • Lit.: W. Barentsen, 'De weg in Nederland in de negentiende eeuw I', OTAR, tijdschrift voor wegen en waterbouw (1974).