Karnen

Bewerking die men melk of room laat ondergaan om er boter uit af te laten scheiden. Door deze heftig te bewegen hopen de in de melk/room aanwezig vetbolletjes zich op en klonteren aan een.

Oudtijds werd de gehele voorraad melk gekarnd nadat men deze eerst enkele dagen had laten verzuren. Naarmate het aantal melkbeesten groeide en bovendien de melkgift toenam was het efficiënter de melk eerst te ontromen. Dit ontromen gebeurde aanvankelijk met de hand door de room van de ondermelk af te scheppen (zie ook: Swartz-stelsel), maar sinds de komst van de seperator/centrifuge (vanaf 1879) machinaal.