Jan Kanon

Functie: Bijbelcolporteur,

(Steenwijk 1843 - Hoogezand 1900) Bijbelcolporteur en evangelist.

Begon zijn loopbaan als handelaar in goederen van aardappelen tot naaimachines. In 1884 werd hij door het Comité tot Colportage en Evangelisatie in Drenthe benoemd tot eerste bijbelcolporteur in Drenthe. Dit comité bestond uit ds. Martinus Beversluis te Sleen, de evangelist Meeuwenberg uit Emmen en de gepensioneerde kolonel L.R.J.A. Roosmalen Nepveu uit Doorn. Kanon werd gestationeerd in Assen. Hij stond met een bijbeltent op markten en kermissen. Luid zingend trok hij met een zware tas over eenzame Drentse landwegen en heidevelden. In volgepakte boerenkeukens sprak hij een stichtelijk woord. Hij verspreidde bijbels en traktaten over heel Drenthe, later ook in delen van Friesland, de Groninger veenkoloniën en onder de polderjongens rond het Duitse Rheine. Hij was een fanatiek drankbestrijder.

Kanon was gehuwd met Berendje Bouwmeester en vader van zeven kinderen. Hij stierf op 26 oktober 1900 in Hoogezand aan de gevolgen van een slopende influenza.