Persoon
Alle rechten voorbehouden

Cor Kalfsbeek

Functie: Architect

Geboren: 1933

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

(Zevenhuizen 1933) Architect.

Opleiding aan de Academie van Bouwkunst te Groningen. Vestigde zich als zelfstandig architect in Borger. Aanvankelijk sterk beïnvloed door Aldo van Eyck en Herman Herzberger. De eerste grotere ontwerpen van zijn bureau als Hotel Bieze te Borger, de Brinkhof te Norg, De Spinde te Dalen en het gemeentehuis te Borger kunnen dan ook als structuralistisch (zie: Structuralisme) beschouwd worden. In dezelfde periode, eind jaren '70, heeft dit bureau ook het gemeentehuis in Bergen (N.H.) ontworpen.

Na 1983 ontwikkelde hij een meer rationalistische stijl van ontwerpen, waarbij verankering aan de plek een belangrijke rol speelde. Voorbeelden zijn het (oude) VAM kantoor in Wijster en uitbreiding van de gevangenissen Norgerhaven en Esserheem in Veenhuizen. De samenwerking met het Italiaanse architectenbureau Giorgio Grassi, bij de openbare bibliotheek van Groningen is van invloed geweest op later werk, bijv. het kantoor voor het PTT- pensioenfonds aan het Stationsplein in Groningen. Belangrijk en controversieel is het ontwerp dat samen met Bureau Alle Hosper, landschapsarchitectuur & stedebouw bv uit Haarlem voor de gasopslag in Langelo is gerealiseerd. In 1997 heeft Kalfsbeek zich teruggetrokken uit het architectenbureau, dat is doorgegaan onder de naam DAAD Architecten.

 

Websites