Persoon
Alle rechten voorbehouden

André Idserda

Functie: Schilder, tekenaar

Geboren: 1879
Gestorven: 1952

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

(Vlagtwedde 1879 - Hilversum 1952)

Schilder, tekenaar. Na de driejarige hbs te Zaandam te hebben doorlopen, werkzaam als huisschilder bij de Verkadefabrieken. In 1898 ging hij te voet naar de Academie van Antwerpen, een goede en goedkope kunstopleiding, om zijn ideaal om schilder te worden te realiseren. Idserda kreeg er schilderles van de historie- en genreschilder Juliaan de Vriendt. In 1911 trouwde hij met Jacoba Adriana (Coba) van der Lee, een schilderes van stillevens; ze kregen twee zonen, ook kunstenaars.

Tijdens zijn zwervende bestaan tussen Brugge, 't Gooi en Drenthe schilderde hij vooral naar de natuur. Zijn boereninterieurs rond Laren vonden er gretig aftrek. Meppel had zich in het tweede decennium van de 20e eeuw ontwikkeld tot een schilderstad. De vereniging 'Kunst en Vriendschap' werd er opgericht: die organiseerde jaarlijks een grote tentoonstelling. Men trok gezamenlijk naar buiten om naar de natuur te schilderen. In dit klimaat arriveerde Idserda. Hij sloot er vriendschap met Anthony Keizer en Stien Eelsingh. Hij woonde in een oud schip, 'La Lutte'. Naast landschappen in olieverf heeft Idserda in Drenthe veel krijttekeningen gemaakt, die zijn expressieve stijl goed weergeven.

Literatuur

  • Lit.: Scheen (1969)
  • B. Doorten, Meppel en zijn schilders (Meppel 1985).