ICO Centrum voor Kunst & Cultuur Instituut voor Cr

Organisatie type: Culturele organisatie

Opgericht in 1926 als Vereeniging Asser Muziekschool, op initiatief van Daniël Ruyneman, die tevens de eerste directeur van de muziekschool was. In 1959 werd de Asser Muziekschool op initiatief van het provinciaal bestuur omgezet in een streekmuziekschool: naast Assen traden veertien Noord- en Midden-Drentse gemeenten als deelnemer toe. In 1967 pleitte de toenmalige directeur H.P. »Keuning voor de uitbreiding van de muziekschool naar een muzisch centrum, waarin ook voor andere kunstzinnige disciplines plaats zou zijn. In 1969 werd het cursusaanbod uitgebreid met beeldende en dramatische vorming. Bij die gelegenheid werd de naam van het instituut veranderd in Instituut voor Creatieve Ontwikkeling. Daarmee was het ICO een van de eerste gecombineerde centra in Nederland. De ontwikkeling van de steunfunctie voor het basisonderwijs betekende een belangrijke verbreding van het aanbod: onderwijsgevenden werden door deskundigen van het ICO begeleid bij het geven van kunstzinnige vakken. Deze steunfunctie werd vervolgens overgenomen door de SKVD, het huidige »Kunst & Cultuur Drenthe. In 1995 kreeg het instituut de beschikking over een nieuwe huisvesting, aanleiding om de naam te wijzigen in ICO Centrum voor Kunst & Cultuur. Het cursusaanbod is breed: muziek, dans, beeldende kunst, fotografie en video, theater en schrijven.