Begrip

Hunsow

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Legendarische stad die ooit op de Hondsrug tussen Valthe en Odoorn gelegen zou hebben en in 808 door de Noormannen verwoest zou zijn.

Het verhaal is in 1660 door Picardt opgetekend. Toen was het al een bekend 'erfgerucht' waarbij verteld werd dat de straten van Coevorden geplaveid waren met stenen afkomstig van de ruïne van de stad Hunsow. In 1843 stelden de Podagristen een onderzoek in en brachten zelfs een deel van het stratenpatroon in kaart. Nadien hebben verschillende theorieën pro en contra elkaar afgewisseld.

Omstreeks 1900 heeft Hunsow nog een rol gespeeld in de argumentatie rondom de toen spelende vervalsingsaffaire van archeologica (zie: Odoorner baksel). Sedert Van Giffen zich in 1921 negatief uitsprak, heeft geen zinnig mens het bestaan van Hunsow meer serieus genomen. De ruïnes en straten zijn te verklaren als geologische keienvloeren. Deze kunnen aan de randen van keileemplateaus ontstaan doordat daar de kleinere stenen door erosie gemakkelijk kunnen verdwijnen.

Literatuur