Hunebedflora

Korstmossen en bladmossen voorkomend op zuur gesteente in het West-Europese gebergte, in Nederland groeiend op hunebedstenen en veldkeien. Vijf soorten bladmossen komen in Nederland alleen voor op de Drentse hunebedden. Ze zijn zeldzaam tot zeer zeldzaam en worden bedreigd door luchtverontreiniging en door beklimming van de hunebedden. Het meest aangetroffen bladmos is Ongenerfd hunebedmos Andreaea rupestris, het groeit in kleine donkere zoden en kussentjes, roodachtig tot zwartbruin, 1 tot 3 cm hoog.