Persoon
Alle rechten voorbehouden

Lammert Huizing

Functie: Publicist, Journalist

Geboren: 1927
Gestorven: 2013

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

(Zuidwolde 1927 – Hoogeveen 2013) Publicist. Hoofdredacteur Hoogeveensche Courant en actief op historisch en cultureel terrein.

In 1994 onderscheiden met de Culturele Prijs van Drenthe. Hij werd in 1949 redacteur-verslaggever van de Hoogeveensche Courant en was van 1966 tot 1992 hoofdredacteur. Als zodanig stimuleerde hij de aandacht voor Drentse literatuur en streekhistorie. Als amateur-historicus deed hij onderzoek naar het verleden van Zuidwolde, Hoogeveen en de Drentse joden, wat resulteerde in een aantal boeken en artikelen. Hij was medeoprichter van de werkgroep Meteoren van de Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde, de Historische Vereniging Drenthe, de afdeling Hoogeveen van het Genootschap Nederland-Israël, de Stichting Wereldgodsdiensten en Levensbeschouwingen, voorzitter van de Vereniging Herdenking Slag bij Ane, lid van het dagelijks bestuur van Het Drents Genootschap - Culturele Raad voor Drenthe, lid van de programmaraad van Radio en TV Drenthe, bestuurslid van de Volksuniversiteit Hoogeveen-Zuidwolde, medewerker van het Drents Woordenboek en hoofdredacteur van het kwartaalblad De Veenmol van de Historische Kring Hoogeveen. Na zijn pensionering was hij eindredacteur van het culturele maandblad »Drenthe en van het SOW-Kerkblad Assen. Ook had hij de eindredactie van het gedenkboek Hoogeveen 1940-1945. In de loop van veertig jaar hield hij honderden lezingen over uiteenlopende onderwerpen. Als columnist schreef hij vele jaren onder de pseudoniemen Huso, Dr. Geert van Bunen en Dick Karsijns over historische, culturele en kerkelijke onderwerpen. Hij is drager van de erepenning in zilver van de gemeente Hoogeveen. Nog op zeer hoge leeftijd was Huizing actief binnen de historische kring van Hoogeveen. Hij overleed in 2013.