Huisnamen

Onder 'huisnamen', een subklasse van de nederzettingsnamen, verstaat men in historisch perspectief vooral de namen van binnen de stadswallen gelegen woonhuizen (soms annex werkplaats). Tegenwoordig geldt de term voor woonhuizen zonder meer, dus ook voor villa's, buitenplaatsen, landhuizen enz. Vóór de introductie van huisnummers had een huisnaam, vaak in combinatie met een de naam verbeeldend uithangbord of dito gevelsteen, een vooral identificerende functie. Heden is deze doorgaans ornamenteel. Thematisch is er een ruime keuze, zoals de volgende namen van eenvoudige en pronkvolle, al dan niet meer bestaande huizen in Drenthe aantonen: Bosrand, Carpe diem, De Egelantier, Humaniteit, De Lindenhorst, 't Nije Stee, Overcingel, Vredeveen, Zeerust of Rustlust.