N.V. Nederlandse Huiden- Wolhandel en Vellenblooterij

Organisatie type: Huidhandel

Huidenhandel, in 1901 in Meppel gestart door de joodse zakenman Hartogh van Esso in een pakhuis op Bloemendal.

Omdat de onderneming sterk groeide, werd in 1926 het grootste gedeelte van het bedrijf verplaatst naar een royaal leegstaand pakhuis op Groeneveld. Het kantoor kwam in de 1e Hoofdstraat. Tijdens WO II werd de familie Van Esso 'vervangen' door een door de Duitsers aangestelde 'Verwalter'. Omdat beide directeuren de oorlog niet overleefden, werd een familielid - mevrouw Van Esso-Roozendaal - na de oorlog aangesteld als directrice. In 1951 werden alle aandelen verkocht en werd het bedrijf in Meppel geliquideerd.