Hendrik Hoven

Functie: Veelzijdig sporter

(Peize 1911 - Eelde 1994) Vrijwel zeker de meest veelzijdige sportman die Drenthe ooit heeft gekend. Blonk uit in schaatsen, handbal en atletiek. In 1938 werd hij kampioen van Nederland polsstokhoogspringen. Op dat onderdeel maakte hij tot 1955 deel uit van de nationale ploeg. Hoven beperkte zich in de atletiek niet tot polsstokhoogspringen, getuige zijn noordelijke titels op de 100 en 200 meter, het verspringen, het kogelstoten, het discuswerpen en de vijfkamp. Ook als schaatser behoorde hij jarenlang tot de besten met een nationaal kampioenschap op de kortebaan in de winter van 1941-42 als hoogtepunt. Hoven diende echter de handbalsport het langst. Als speler van Actief in zijn latere woonplaats Eelde kwam hij uit in talrijke vertegenwoordigende ploegen. In de oorlogsjaren kreeg hij zijn enige uitnodiging voor het Nederlands handbal-team, maar hij vond het te gevaarlijk om met de trein naar Amsterdam te reizen. Hendrik Hoven was ook als trainer en coach succesvol. De vrouwenploeg van Actief bracht hij in de jaren '60 naar het hoogste niveau. Van die formatie werden Hovens dochter Lidy en Ria Lunshof veelvuldig gekozen in het Nederlands team. Tot kort voor zijn overlijden ging Hendrik Hoven nog regelmatig op pad om handbalscheidsrechters te beoordelen.