Wesselius Marcus Houwing

(Oldelamer 1831-Hoorn 1907).

Hervormde predikant van de moderne richting, die tien jaar liberaal Tweede-Kamerlid voor het Fries-Drentse district Wolvega (Weststellingwerf) was.

Hij ging in 1850 theologie studeren in Groningen. Hij begon zijn carrière als predikant van de Nederlandse Hervormde Kerk te Blokzijl (1856-1865), waarna hij beroepen werd in Vledder (1865-1878) en Havelte (1878-1891). In de laatste gemeente was hij ook lid van de gemeenteraad. In 1891 werd hij lid van de Tweede Kamer voor het kiesdistrict Wolvega, hetgeen hij bleef tot 1901. Drie jaar eerder was hij tevens lid van Provinciale Staten van Drenthe voor het kiesdistrict Meppel geworden (1898-1902). Hij sloot zich aan bij de vooruitstrevende liberalen, maar heeft in de vertegenwoordigende lichamen geen vooraanstaande rol gespeeld. In 1902 verhuisde hij naar Nijmegen en daarna naar Hoorn.