Sientje van Houten

Functie: Kunstschilderes, Etser

(Groningen 1834 - Den Haag 1909) Kunstschilderes, etser.

Trouwde in 1856 in Groningen met H.W. Mesdag. Woonde enkele jaren in Brussel (1866-1869), waarna het gezin zich in Den Haag vestigde. Van Houten legde zich pas in de jaren '70, na het overlijden van haar zoontje Klaas, echt toe op het schilderen. Ze kreeg les van J.C. d' Arnaud Gerkens en Henriëtte Lindo. Vanaf 1877 nam ze regelmatig deel aan tentoonstellingen bij Pictura in Groningen. Ze schilderde (vrucht)stillevens, landschappen en bosgezichten in een losse stijl met een vrij sober coloriet. Van Houten werkte veel in Drenthe (waar zij in de jaren '80 en '90 regelmatig in Vries verbleef in huize 'Rezzago', het buitenhuis van haar zwager Taco Mesdag), en in de Achterhoek en de Veluwe. Ook werkte ze mee aan de uitvoering van het Panorama Mesdag (1881). Ze maakte ook etsen.