Persoon

Jan Hendrik van Houten

Functie: Architect

Geboren: 1898
Gestorven: 1978

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

(Assen 1898 -Assen 1978) Architect.

Leerde het vak in Amsterdam bij het architectenbureau van de gebroeders Van Gendt. Van 1926 tot 1928 verbleef hij in de Verenigde Staten waar hij werkte in New York en Albany, verbonden aan het architectenbureau van de staat New York. Na terugkomst vestigde hij zich als zelfstandig architect in Assen en trad daarmee in de voetsporen van zijn grootvader Johannes van Houten (1839-1913).

Voor de oorlog bouwde hij een groot aantal woningen in Assen Oud-zuid in een typische Interbellumarchitectuur, bijv.: Wilhelminastraat 41-43, Parkstraat 13, 15, 21 en 23, Iepenlaan 7. Zijn eerste naoorlogse huis was Kastanjelaan 6. In de jaren '50 ontwierp hij o.a. het complex flatwoningen aan de Vogelkerslaan en de panden Plataanweg 25 en Port Natalweg 20 en 30. In de jaren '50 ontstond in samenwerking met H. Nijenhuis een groot architectenbureau in Assen (later Nijenhuis en Ebbinge). Dit bureau ontwierp in wederopbouwarchitectuur (zie: Architectuur) woningbouwcomplexen, tehuizen, winkelpanden en fabrieken in de hele provincie. Voorbeelden zijn de bejaardentehuizen Heidehiem in Emmen en De Boshof in Assen. In 1964 trok Van Houten zich terug uit het bureau.