Hoog-Hullen

Buitenplaats in Eelde, waar in 1891 een sanatorium voor mannelijke alcoholisten werd gesticht op initiatief van enkele landelijke verenigingen tegen drankmisbruik en een aantal medische organisaties.

Deze instelling van de Vereeniging tot Bevordering van het Herstel van Drankzuchtigen werd gefinancierd met geld uit giften en donaties. Tijdens WO II werd het landgoed door de Duitsers geconfisqueerd. De patiënten werden achtereenvolgens ondergebracht in Villa Volonté in Haren en in Villa Java in Eelde. Plundering aan het einde van de oorlog noodzaakte tot langdurige restauratie van het gebouw (1949).

De erkenning van de instelling als ziekenhuis (1952) maakte financiering van opnames via het ziekenfonds mogelijk. Na 1970 ging de Stichting Nieuw Hoog-Hullen zich bezig houden met verslaving in het algemeen en werden er ook vrouwelijke patiënten opgenomen. Daarbij richtte ze zich tevens op wetenschappelijk onderzoek en op voorlichting. Het aantal nevenvestigingen werd uitgebreid met de Beukemakliniek in Groningen (1971) en de Breeweegstee in Eelde (1972). De nabijgelegen havezate Oosterbroek werd aangekocht voor het huisvesten van directie en administratie (1978). De uitbreiding De Schakel (1987) werd bestemd voor groepstherapieën in samenwerking met de Consultatiebureaus voor Alcohol en Drugs.

Sinds de fusie met de Ambulante Verslavingszorg Friesland (1998) heet de noordelijke organisatie voor verslavingszorg de Dr. Kuno van Dijk Stichting. Dit als eerbetoon aan Wybo Kuno van Dijk, vanwege zijn langdurige inzet voor de instelling als geneesheer-directeur (1957-1964), hoogleraar psychiatrie (1963) en als voorzitter van de Raad van Bestuur (1974). Momenteel is de Stichting, met diverse nevenvestigingen in Friesland en de stad Groningen, bezig met de voorbereidingen voor de bouw van een nieuw ziekenhuis elders op het landgoed. Hierin zullen meerdere afdelingen waaronder het Intramuraal Motivatie Centrum worden ondergebracht.