Homoseksualiteit

Seksuele gerichtheid op personen van hetzelfde geslacht.

Homoseksualiteit werd al in de Bijbel verboden en het Drentse »landrecht volgde dat verbod. Het Landrecht van 1614 stelde de doodstraf op de 'peccatum sodomiticum' of 'stomme sonde'. Kort na de invoering van de Hervorming al klaagden de predikanten, in 1602, over de vele 'sodomitische sonden'. Homoseksuelenvervolging zoals die in de jaren 1730-1731 in de provincie Groningen plaats had, kwam in Drenthe niet voor, hoewel de betrokken predikant ds. H.C. van Byler nadien ook predikant in Oosterhesselen en Gieten geweest is. Met de invoering van het Franse wetboek van strafrecht in 1811 werd sodomie niet meer als misdrijf beschouwd. Wel strafbaar bleven verleiding van minderjarigen en schennis van de openbare eerbaarheid. Het begrip homoseksualiteit is in de tweede helft van de 19e eeuw ontstaan. Tot die tijd overheerste het godsdienstige zondedenken over hetgeen toen sodomie heette. Geleidelijk aan maakte dit plaats voor het zoeken naar medisch-psychische oorzaken. Strijdpunt was lange tijd artikel 248-bis van het Wetboek van Strafrecht dat homoseksuele contacten tussen meerder- en minderjarigen strafbaar stelde. Na WO II werd, in 1946, het Cultuur- en Ontspannings Centrum opgericht, dat sinds 1971 de Nederlandse Vereniging tot Integratie van Homoseksualiteit COC heet. Inmiddels was ook in 1971 artikel 248-bis afgeschaft na een advies van de Gezondheidsraad. Het COC streeft naar zodanige homoseksuele leefstijlen dat mensen ongeacht hun seksuele voorkeuren gelijk behandeld worden. Drenthe heeft overigens geen eigen COC-afdeling. Pas de laatste decennia is de maatschappelijke tolerantie van homoseksualiteit aanmerkelijk toegenomen. In 2001 werd het huwelijk opengesteld voor homoseksuele paren.