Hendrik Homan

(Rolde 1796 - Rolde 1867) Bestuurder.

Studeerde rechten te Groningen en promoveerde daar in 1818. In 1819 volgde hij zijn vader op als schout en secretaris van de gemeente Rolde. Vanaf 1851 tot aan zijn dood was hij bovendien zowel gekozen raadslid als ambtenaar van de burgerlijke stand. Van 1828 tot 1831 maakte Homan deel uit van de schutterij, waar hij het tot Eerste Luitenant bracht. Van 1826 tot 1851 vervulde hij de nevenfunctie van provinciaal inspecteur der wegen en waterlossingen. Van 1841 tot 1850 was hij namens het Rolderdingspel lid van de Commissie voor de Landbouw in Drenthe, een adviserend orgaan voor het Departementaal Bestuur en de Raad voor Financiën. Ook was hij geruime tijd president-kerkvoogd. Bij KB van 6 december 1867 werd Homan, die met zijn 72 jaar toen al de oudste burgemeester van Drenthe was, opnieuw benoemd tot burgemees-ter van Rolde. Hij overleed een dag voordien, waarmee een einde kwam aan een burgemeesterschap van maar liefst 48 jaar.