Geke R. Hollema

Functie: Tuin- en landschapsarchitect

(Tuk 1919 - Rolde 1991) Tuin- en landschapsarchitect.

Volgde de »tuinbouwschool in Frederiksoord en vulde zijn kennis in ruimtelijke vormgeving aan door ondersteuning van J.T.P. Bijhouwer, lector in Wageningen. Onder diens leiding werkte hij in WO II mee aan het landschapsplan voor de Noordoostpolder. Vanaf 1944 vertrok Hollema naar het Noorden om bij tuinarchitect Vroom plannen te maken voor begraafplaatsen, villatuinen en wegbeplantingen. Na de oorlog werd hij leraar in Frederiksoord en ging aan eigen opdrachten werken. Voor de gemeente Meppel werd hij vaste adviseur. Een reis naar Denemarken in 1951 was van grote invloed op zijn werk. Tussen 1957 en 1958 werkte hij als provinciaal landschapsarchitect bij de PPD in Assen. Vanaf 1958 startte hij als tuin- en landschapsarchitect zijn eigen bureau in Rolde, in het begin nog in samenwerking met Jan Vroom. In 1988 sloot Hollema een maatschapcontract met Wiek de Kleine-Riemersma en Willem Pier. Zij zetten het bureau na 1991 in Rolde voort onder Hollema's naam.