Hollandscheveld

Dr.: Hollaandscheveld - Veenkolonie in de gemeente Hoogeveen ten zuidoosten van de stad Hoogeveen.

Ten zuidoosten ervan ligt het uitgestrekte Hollandsche Veld met het Hollandscheveldse Bos en het recreatiegebied Schoonhoven, voorts een camping. Atlassen en kaarten vermelden: 1811-1813 Hollandsche Veld (dorp) en (in) bij Hollandsche Compagnie (gebied), 1851-1855 Hollandsch Veld (dorp) en bij Het Hollandsche Veld (gebied), 1865 Hollandscheveld (dorp), 1867-68 Het Hollandsche-Veld (dorp en gebied samen) en 1900 Hollandscheveld (dorp) en bij/in (het) Hollandsche Veld (gebied).

In 1631 kwamen hier Hollandse kooplieden, die met de Compagnie van de 5000 Morgen de vervening ter hand namen. In dat jaar verkocht jonkheer Roelof van Echten de gronden, die hij in 1625 en 1630 als veen en ondergrond van de buren van Ten Arlo en Steenbergen had verworven, aan dit consortium van welgestelde Hollanders onder leiding van de Leidse burgemeester Van Nijenhove. Deze compagnie kon dit doen, omdat in 1627 de verbinding tussen Echten en Meppel tot stand was gekomen.

In 1851 scheidden de hervormden van het dorp zich af van Hoogeveen. Cornelis van Schaick vroeg in Holland aandacht voor Drenthe door zijn publicaties, o.a. ten bate van Hollandscheveld. In de zomer van 1878 streed ds. H.W. van Loon met de hervormden van Hollandscheveld en Hoogeveen tegen ds. A.J. van Oort van Meppel c.s.; deze laatsten vormden daarop in 1879 een remonstrantse gemeente. In 1870 kreeg het dorp een christelijk-gereformeerde kerk. In 1915 richtten rechtzinnige hervormden in Hollandsche Veld Zuidoost de nieuwe Hervormde Gemeente Elim op.

Het tegenwoordige Hollandscheveld is grotendeels na WO II ontstaan, met name door de demping van veel kanalen in de jaren '60. In 2002 telde Hollandscheveld 4204 inwoners en 1417 woningen. Bezienswaardigheden: Waterstaatskerk (1851), zwerfkei op sokkel (ter herinnering aan de boerenopstand van 1963) en het beeld 'Op 't Hoekie' van Cilie de Nevelhekse. Schimpnaam voor de inwoners: Veldkers, Veldelingen.