Johannes Hofstede

Functie: Advocaat, Ambtenaar, Amateur-wetenschapper

(Assen 1765 - Assen 1848) Advocaat, ambtenaar, amateur-wetenschapper.

Studeerde rechten in Groningen en werd al op zijn 21e jaar eerste klerk van de landschap Drenthe. Nadien vervulde hij verschillende functies, zoals ontvanger en belastinginspecteur. Daarnaast hield hij zich op verdienstelijke wijze met wetenschappelijk onderzoek bezig als beoefenaar van de archeologie. In 1809 schonk hij zijn verzameling prehistorische voorwerpen aan het Koninklijk (later Rijks-) Museum in Amsterdam. Hij onderzocht verschillende hunebedden en was in 1818 een der oprichters van het Genootschap ter beoefening en opheldering der oudheden en geschiedenissen van Drenthe.