Persoon

Jan Hof

Functie: Journalist

Geboren: 1928

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Drijver

(Amsterdam 1928) Schrijvend journalist, auteur en radioverslaggever.

Zoon van een Drents echtpaar dat in 1927 naar het westen van het land vertrok. Na de middelbare school in zijn toenmalige woonplaats Zaandam volgde hij de Kweekschool voor Onderwijzers Amsterdam. Sinds 1946 werkzaam als journalist voor onder meer Het Vrije Volk, De Telegraaf, de VARA, NCRV, KRO en de RONO. Werd landelijk bekend als verslaggever van het NOS-sportprogramma 'Langs de lijn' en als algemeen reporter voor de AVRO. Verhuisde in 1958, na een 70.000 km lange 'huwelijksreis rond de wereld' met echtgenote Helena Hoogland (1934, vertaalster en journaliste) naar Emmen, waar hij in dienst trad van de Emmer Courant. In 1964 werd hij freelance-journalist en auteur. Hij schreef tien boeken waarin vooral het verzet in WO II centraal staat. Bekende titels zijn onder meer Frits de Zwerver (1976), Luizen in de Pels van Hitler (1978) en Vrouwen in het Verzet (1995). In 2001 verscheen het naslagwerk En dan nu uw aandacht voor... waarin Hof de geschiedenis van het Nederlandse variété beschrijft. In 2003 kwam de omnibus Verzet 1940-1945 uit, waarvoor Prins Bernhard, evenals voor twee voorgaande boeken, een inleiding schreef.

Jan Hof genoot in de periode 1959-1966 grote bekendheid in Drenthe als organisator en presentator van amateur-muziekfestivals. In 1996 maakte hij met zijn vrouw een reportagereis van 50.000 km door alle staten van de USA en door alle provincies van Canada, als voorbereiding op een te verschijnen boek over de Nederlandse emigranten van na 1947. In 1992 stond hij mede aan de wieg van de Stichting De Hofstede in Assen, waarvan hij tevens bestuurslid is. Daarnaast was en is hij bij diverse andere projecten in Assen betrokken en vervulde hij in de loop der jaren in en buiten de provincie vele bestuursfuncties.

Sinds april 2003 is Hof - 'om de pluriformiteit van de plaatselijke pers te bevorderen' - met zijn echtgenote de motor van de webkrant 'AsserJournaal' waarin dagelijks nieuws uit Assen en omgeving wordt gepubliceerd.  [Drijver]