Begrip

Historische verenigingen

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Naast de Drentse Historische Vereniging (sinds 1981) op provinciaal niveau kennen na alle 34 voormalige gemeenten in Drenthe een eigen plaatselijke historische vereniging. De meeste zijn opgericht in de periode na 1980.

Vooral de gemeentelijke herindeling betekende voor veel plaatsen een impuls om nog voor het verdwijnen van de gemeente een historische vereniging op te richten. De verenigingen kunnen rekenen op een grote aanhang onder de bevolking, vooral als een eigen tijdschrift wordt uitgegeven over het verleden van de eigen omgeving.

Naar schatting zijn momenteel meer dan 30.000 mensen lid van een historische vereniging in Drenthe. De verenigingen treffen elkaar op gezette tijden in regionaal verband of provinciaal in het Drents Historisch Overleg waaraan ook de provinciaal historicus deelneemt. Tot de reguliere activiteiten van de verenigingen behoren, naast het verzorgen van een tijdschrift, de uitgave van boeken, het beleggen van lezingen, het creëren van werkgroepen, het uitzetten van routes enz.