Hiemstrastate

Landgoed, 57 ha groot, gelegen aan de zuidrand van de boswachterij Hooghalen.

In 1968 door mej. G. Hiemstra en B. Hiemstra aan Natuurmonumenten nagelaten. Hiemstrastate is rond 1900 aangelegd op de voormalige heidegronden en bestaat uit structuurrijke oude en jonge eikopstanden met enige berk en uitheemse naaldhoutsoorten. In het bos liggen drie grafheuvels. Het landgoedkarakter wordt bepaald door een rechtlijnige lanenstructuur en het in 1922 in opdracht van de industrieel A.M. van Dusseldorp door architect Brinkman gebouwde landhuis 'Dennenrode'. Dit rijksmonument herbergt momenteel een kunstgalerie.