Hesselte

Oude benaming van het dorp Darp (darp, derp = dorp) in de gemeente Westerveld (tot 1998 Havelte); oudste buurtschap in de voormalige gemeente Havelte, met een blokstructuur, nu gesitueerd als nederzettingsrestant tussen Havelte (oosten) en het nieuwe Darp (westen). Bronnen vermelden: 1298-1304 Heslen, 1328 Westerheslen (ter onderscheiding van Oosterhesselen), 1368 Hesselt; tot in de 16e eeuw heette de nederzetting Hesselte. De naamsverwisseling met Darp is, aldus W.J. Ha-goort (1971) een mysterie. Ook het nabije Hesselterveen onderging een naamsverandering en heet nu Nijeveen (gemeente Meppel).