Persoon

Reinhart Herman Herwig

Functie: Onderwijzer, Fotograaf, Publicist

Geboren: 1878
Gestorven: 1959

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

(Veendam 1878 - Soest 1959) Onderwijzer, fotograaf, publicist.

Zoon van een Veendammer zeepfabrikant. Opgeleid tot onderwijzer, vanaf ca. 1900 tot aan zijn pensionering (hoofd-)onderwijzer in Amsterdam. Startte na zijn loopbaan een fotozaak in Soest. Als jongeman al geïnteresseerd in de fotografie; bouwde zijn eigen camera obscura. In de schoolvakanties reisde Herwig af naar het Noorden. Hij legde de geschiedenis vast van de ontwikkelingen in de Groninger Veenkoloniën en van de relatieve rust van de provincie Drenthe. In de foto's van Drenthe romantiseert hij het verleden van de provincie, dat door de ontginning en de mechanisering van de landbouw in de eerste helft van de 20e eeuw aan het verdwijnen was. Hij publiceerde in de Geïllustreerde Gids voor Drenthe. 'Met de Noord Ooster Lokaalspoor van Assen naar Stadskanaal en Coevorden' (1905), in de Nieuwe Drentsche Volksalmanak (1906) 'De ontwikkeling der Veenkoloniën ten oosten van de Hunze gelegen', in Het huis, oud en nieuw 3-4 (1917), 'Oude boerderijen in Drenthe.'

In het Drents Museum bevindt zich een groot deel van de fotocollectie van Herwig, aangekocht door de Stichting Vrienden van het Drents Museum.

Literatuur