Jan Heringa

Functie: Historicus, Rijksarchivaris

(Utrecht 1919- Haren 2010) Historicus, rijksarchivaris.

Behaalde doctoraal examen (vrije studierichting) in 1943 en sociale geografie in 1945. Promoveerde in 1961 in de letteren aan de rijksuniversiteit Groningen op het historisch onderwerp De eer en hoogheid van de staat. Docent aardrijkskunde en geschiedenis aan het Praediniusgymnasium in Groningen en het Gemeentelijk Lyceum te Emmen en conrector aldaar, 1945-1961, wetenschappelijk hoofdambtenaar Rijksuniversiteit van Groningen (geschiedenis) 1961-1964, rector van het Praediniusgymnasium 1964-1970 en rijksarchivaris in Drenthe 1970-1984, tevens provinciaal archiefinspecteur tot 1976. Bouwde het Rijksarchief in Drenthe uit tot een professionele archiefdienst en stimuleerde de studie van de regionale geschiedenis van Drenthe, ondermeer als voorzitter van de redactie en medeauteur van de Geschiedenis van Drenthe (1985). Van bijzonder belang zijn verder de bronnenuitgaven (met anderen) Drentse rechtsbronnen: willekeuren, supplement op de ordelen van de etstoel, goorspraken, indices (1981) en Drentse willekeuren uit oudere uitgaven verzameld (1982).