Herenbank

Ook: familiebank

Veelal eiken gestoelte in een kerk, geplaatst door een familie, bijv. de bewoners van de havezate in het kerkdorp. Vaak bestaat het gestoelte uit twee rijen zitplaatsen achter elkaar. De achterste rij kan overhuifd zijn. Boven het achterschot of op de overhuiving staat meestal een gesneden opzetstuk, al of niet met een familiewapen. De toegangen tot de banken zijn met deurtjes gesloten. De banken zijn oorspronkelijk veelal tegenover de preekstoel of in het koor van de kerk geplaatst. Bij restauratie en herinrichting is de historisch gegroeide situatie vaak verstoord. Tegenwoordig bieden de herenbanken niet zelden plaats aan de leden van kerkvoogdij of kerkenraad. In veel Drentse kerken zijn herenbanken bewaard gebleven. Het merendeel stamt uit de 17e en vooral de 18e eeuw. Verschillende kerken (bijv. Anloo, Eelde, Havelte, Koekange,Vries, Zuidlaren) tellen meer dan één bank. In Ruinerwold heeft de kerkelijke gemeente omstreeks 1744 een herenbank aangeboden aan O.E.G. Graaf van Limburg Stirum te Meppel.