Caesarius van Heisterbach

Functie: Monnik, Novicenmeester, schijver, verteller

(ca. 1180 - ca. 1240) Monnik en novicenmeester in de cisterciënzerabdij Heisterbach in het Zevengebergte. Bezocht samen met zijn abt op diens visitatiereizen o.a. de Noordelijke Nederlanden, waar hij verhalen van wonderen, visioenen en verschijningen, die hij uit de mond van zegslieden (wier namen hij meestal zorgvuldig noemt) optekende. Deze zijn verzameld in zijn beroemdste werk, de 'Dialogus Miraculorum', die hij in de jaren 1219-1223/4 samenstelde. Het boek is een belangrijke bron voor de kennis van het volksgeloof en volksgebruiken uit die tijd. Een van de mirakels die hij vertelt, slaat op het Sacramentswonder in Diever, dat zich op 6 juli 1216 moet hebben afgespeeld.