Johan Heins

Functie: Ruiter

(Havelte 1947) Ruiter.

Kwam op jeugdige leeftijd in contact met manegehouder Roelof Werners in Meppel, waar hij later in dienst trad. Tijdens de Grote Prijs van Zuidlaren kwam hij onder de aandacht van de Duitse topruiter Paul Schockemöller. Hij vertrok voor 3,5 jaar naar de Duitse renstal. Later trad hij in dienst van Leon Melchior.

In 1977 werd Johan Heins individueel Europees kampioen bij de spingruiters op de Ierse volbloed Seven Valleys. Hij maakte ook deel uit van het nationale team dat in dat jaar de Europese titel behaalde. Een jaar later behoort hij bij de WK in Aken bij de beste vier van het klassement. De finale was spannend. Met zijn eigen paard, de zevenjarige Pandur Z kreeg hij een fout. De rit met het eerste vreemde paard, Jet Run van Michael Matz, leverde hetzelfde resultaat op. Met Romaan van Gerd Wiltfang bleef hij foutloos evenals in het zadel van Boomerang van de Ier Eddy Macken. Wiltfang werd wereldkampioen, Macken tweede en Heins vierde. Na vijftien jaar topsport vestigde hij zich in De Wijk en werd hij paardenhandelaar met de kleine Romantico als een van de toppers uit de stal. In 1999 werd hij bondscoach van de Nederlandse springruiters.