Johan Diederich Frans (Jan) Heine

Functie: Priester

(Barger-Compascuum 1914 - Emmen 2000) Priester, gewijd 20 december 1942 in de orde S.M.A. (Mill Hill).

Priester van het diocees Valence (Fr.). Jarenlang was hij medewerker van Abbé Pierre, de voddenraper van Parijs. In 1996 onderscheiden met de hoge pauselijke onderscheiding, het ereprelaatschap, waardoor hij zich mgr. mocht noemen. Maakte zich verdienstelijk voor de mede door hem opgerichte Tilapia International Foundation (nu Mesics - Mens sana in corpore sano). Onderwerp van de stichting is de tilapiavis, ook Petrusvis genaamd met een hoog gehalte aan eiwitten, die gemakkelijk te kweken is. Door het stimuleren van de aanleg van visvijvers in Afrika, Azië en Zuid Amerika is het mogelijk kinderen in hun jonge jaren van voldoende dierlijke eiwitten te voorzien.