Persoon

Otto Harm Harsema

Functie: Archeoloog

Geboren: 1939
Gestorven: 2013

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

(Steenwijk 1939) Archeoloog.

Studeerde geografie en prehistorie aan de Rijksuniversiteit te Groningen. Van 1962-1966 verbonden aan het Biologisch-Archaeologisch Instituut, van 1966-1983 aan het BAI en het Drents Museum, en van 1983-2000 aan het BAI.

Richtte de archeologische expositie in van het nieuwe Drents Museum in het voormalige Provinciehuis en schreef diverse toelichtingen daarop. Groef grafheuvels op bij Ees, Eext, Exloo en Gasteren, en nederzettingen uit de Bronstijd bij Roden, uit de Brons- en IJzertijd op het Hijkerveld en bij Noordbarge, uit de Romeinse tijd bij Orvelte en uit de Middeleeuwen bij Gasselte en Vries. Reconstrueerde in Orvelte een boerderij uit de ijzertijd op basis van een in Hijken opgegraven plattegrond. Bestudeerde de in archeologische context gevonden maalstenen in Noord-Nederland ('Maalstenen en handmolens in Drenthe', in: A. Bicker Caarten e.a. (red.), Molens in Drenthe (1979)) en de wijze van vervaardiging van stenen werktuigen van ander gesteente dan vuursteen. Harsema wijdde verschillende publicaties aan het nederzettingswezen in de Bronstijd en IJzertijd. In 1968 verrichtte hij een opgraving op een door T. Vermaning aangewezen 'vindplaats' van later vals gebleken 'middenpaleolithische' werktuigen bij Hijken. In 1983 geraakte hij in conflict met het Provinciaal Bestuur van Drenthe wegens het aan het museumpersoneel opgelegde verbod zich uit te spreken over het al dan niet vals zijn van delen van de collectie-Vermaning.