Harmonie en Fanfare

In Drenthe zijn een stuk of tachtig orkesten actief. Fanfareorkesten en brass bands bestaan alleen uit koperinstrumenten, bij harmonieorkesten wordt ook op 'hout' gespeeld.

De oudste dateren uit het begin van de 20e eeuw of nog iets daarvoor. Erica uit Zuidlaren is het oudste Drentse orkest uit 1896. De orkesten zijn plaatselijk georganiseerd, maar niet elke plaats heeft er een, andere hebben er soms twee, zoals Ruinerwold en Schoonbeek en natuurlijk de grotere plaatsen als Assen, Hoogeveen en Emmen. Meestal is er dan één christelijk en één algemeen. De orkesten treden gemiddeld één á twee keer per kwartaal op voor het publiek.

Een beetje korps heeft 50-60 leden; soms maken tamboers en majorettes er deel van uit. De grote korpsen hebben soms wel 150 leden. Daarnaast zijn er de blaaskapellen van een man of 20.

Twee Drentse korpsen, Kon. Apollo uit de Wijk en de Hoogeveense Harmonie spelen in de eredivisie van het landelijke muziekwezen.

Behalve de plaatselijke orkesten zijn er drie Drentse: het Drents Fanfareorkest, het Drents Jeugd Orkest en het Drents Senioren Orkest, samengesteld uit leden van plaatselijke orkesten. De Harmonie- en fanfareorkesten zijn landelijke georganiseerd in federaties die nog volgens de oude zuilenindeling zijn georganiseerd in een algemene, een katholieke en een christelijke federatie. Voor Drenthe zijn alleen de eerste en de laatste van belang. In Drenthe werken zij samen in de SAMO, de samenwerkende muziekorganisaties. Deze stichting organiseert de gezamenlijke activiteiten zoals dirigentencursussen, majoretteopleidingen, play-ins en jeugdstudiedagen. Ook neemt de stichting twee keer per jaar muziekexamens af.