Jan Groenink

Functie: Muzikant, Drummer

(Coevorden 1944 – Emmen 2009)  Musicus, slagwerker.

Begon zijn muzikale loopbaan in 1957 bij het dansorkest The Flamingos. Zijn passie lag echter bij jazzmuziek. Op veertienjarige leeftijd trad hij toe tot het trio Martin van Dijk. Speelde van 1964 tot en met 1969 in het orkest The Zamora's en vanaf 1970 blues en jazz in Blues Selected, Human Orchestra en Shakey Sams Blues Band. Maakte twee singles met de groep Human Orchestra onder productie van Harry Muskee bij Phonogram. Vanaf 1978 actief in de amusementssector. Richtte in 1982 The Shadows Revival Band op. Deed slagwerkprojecten met kunstenaar Adri de Fluiter en verzorgde drumworkshops voor het voortgezet onderwijs. Groenink speelt regelmatig met Hans Dulfer en het Jenne Meinema Jazzquartet. In 1979 richtte hij in Emmen zijn Drumschool The Drum Doctor op, waar hij drumstudenten een opleiding gaf.