Jos van Groeningen

Functie: Psycholoog

(Utrecht 1934) Psycholoog, stichter van Museum De Buitenplaats te Eelde.

Van Groeningen is vanaf ca. 1960 tot 1992 werkzaam geweest als psycholoog. Samen met zijn vrouw, de psychologe Janneke van Groeningen-Hazenberg (1943-2007), kocht hij in 1971 het oude rijksmonument het Nijsinghhuis te Eelde voor het symbolische bedrag van één gulden, waarna een jarenlange restauratie volgde, het exterieur door de Groninger architect Piet de Vrieze, het interieur door de Van Groeningens zelf. In 1984 en '85 brachten de Groninger schilders Matthijs Röling en Wout Muller er arcadische taferelen aan op muren en plafonds. In latere jaren heeft ook Pieter Pander muurschilderingen in het huis aangebracht.

In 1996 realiseerden de Van Groeningens de bouw van een nieuw museum voor de figuratieve kunst De Buitenplaats; bouwer was de antroposofische architect Ton Alberts (zie: Alberts & Van Huut). Het museum werd in 2000 uitgebreid met een beeldentuin met oranjerie. De kracht van het museum ligt in de aandacht voor de moderne Nederlandse figuratieve kunst.