Het Groene Land

Organisatie type: Verzekeringsmaatschappij

Verzekeringsmaatschappij.

In 1898 werd in Meppel het Algemeen Ziekenfonds opgericht. In 1934 de Maatschappij Ziekenfonds Meppel en Omstreken. Met het in 1941 tot stand gekomen Ziekenfondsbesluit probeerde de overheid orde te scheppen in de veelheid en verscheidenheid aan ziekenfondsen. Er kwam een proces van fusies tot stand, waarbij de regionalisatiegedachte voorop stond.

In 1947 gingen beide fondsen samen, met een tweetal andere in Ziekenfonds Drenthe en Aangrenzende Gebieden. Vervolgens werd dit fonds opgenomen in het Algemeen Ziekenfonds Drenthe-Platteland Zwolle.

Op 13 juni 1979 volgde de fusie tussen dit fonds en M.E.V.E., De Voorzorg en A.N.O.Z. rayon Drenthe. De nieuwe naam werd Drenthe Noord Overijssel en vestigingsplaats werd Meppel, aan de Werkhorst. Ruim tien jaar later - in 1990 - fuseerde men met het Regionaal Ziekenfonds Zwolle en werd de nieuwe naam Het Groene Land, met vestigingen in Meppel en Zwolle. Toen dit fonds fuseerde met o.a. de Overijsselse Landbouw Maatschappij, werd het onderdeel van het AVCB concern, de voorloper van Achmea. In 2002 fuseerde Groene Land Achmea met PWZ Verzekeringen en ontstond een verzekeringsmaatschappij met 1,2 miljoen klanten en een uitgebreid pakket aan verzekeringen, en werd zo het met Zilveren Kruis Achmea een van de peilers van Achmea Zorg.