Herman Grimme

Functie: Muzikant

(Nieuw-Amsterdam 1955) Bassist, toetsenist, tekstdichter, componist, zanger.

Na het Atheneum (1974) en een jaar dienstplicht kwam hij in 1975 in Groningen terecht om Engels te gaan studeren. In het tweede studiejaar zat hij als pianist met een paar studievrienden in het cabaretgroepje Noord Nederlandse Cliché Fabriek. In 1983 ontmoette hij Peter Groot Kormelink uit Groenlo (1953). Ze vormden samen de Nederlandstalige band Splitsing; een veertien jaar durende samenwerking volgde. In 1985 verschenen de single Wind En Zeilen en de lp Tijd Genoeg, in 1987 de tweede LP Recht Uit Het Hart, die als een van de eerste Nederlandstalige popplaten op cd verscheen. Het echte succes bleef uit en in 1988 werd de band met algemene stemmen opgeheven.

In 1989 begon Grimme met Groot Kormelink een soort liedjesfabriek. Het eerste succes was het nummer Allemaal Kabaal voor Kinderen Voor Kinderen 11. VAN Records bood hen een nieuwe carrière: de Jazzpolitie. De eerste single van de eerste CD, Liefdesliedjes, werd een grote zomerhit in 1993. Ook de tweede Jazzpolitie-single Ze Zijn Terug, met een tekst over neo-fascisme, belandde in de top 40. Men trad veel op en ontving een Zilveren Harp. Hoogtepunt was de Bevrijdingsfestivaltour op 5 Mei 1994, waarvoor ze speciaal het lied Bommen & Granaten schreven. De tweede cd, Ja, werd ongeveer volgens hetzelfde recept gemaakt als de eerste, maar had minder succes. Het derde en laatste album Interland werd in Brussel opgenomen. Hun wegen scheidden in 1998.

Herman Grimme ging voor zichzelf verder met schrijven. De cd Salad Days was het resultaat. In december 2001 begonnen de repetities van zijn nieuwe band, de Herman Grimme Experience. Discografie: Noord Nederlandse Cliché Fabriek, Lasso Vet! (lp 1982); Pé Daalemmer & Rooie Rinus, Nait Goud, Geld Weg (lp 1983); Splitsing, Tijd Genoeg (lp 1985), Recht uit het hart (lp en cd 1987); Pé Daalemmer & Rooie Rinus, 't Beste Paplabel (cd 1990), Nait Goud, Geld Weg (cd 1994); Jazzpolitie, De Jazzpolitie (cd 1993), Ja (cd 1995), Interland (cd 1997), De beste Liefdesliedjes (cd 2000); Herman Grimme, Salad Days (cd 2001).