Persoon

Lambartus Grevijlink

Functie: Cartograaf

Geboren: 1735
Gestorven: 1815

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

(Groningen 1735 - Annerveenschekanaal 1815) Vervener en cartograaf.

Groeide op in Spijkerboor, waar zijn vader herbergier en sluismeester was. Werd in 1757 als landmeter van de Landschap Drenthe beëdigd. Vervulde een belangrijke rol in de ontginning van de venen in Noordoost-Drenthe. Hij was de stuwende kracht achter de Annerveensche Heerencompagnie, die met name in de Annervenen actief was. Het dorp Annerveenschekanaal, waar zijn fraaie huis nog steeds staat, heeft zijn bestaan aan hem te danken.

Ten tijde van de Bataafsche Republiek (1795-1806) bekleedde hij verschillende functies in het bestuur van de provincie. Van de kaarten die Grevijlink vervaardigde heeft een groot aantal betrekking op grensgebieden. Vooral de venen op de grens tussen Drenthe en Groningen werden herhaaldelijk door hem in kaart gebracht. Ook zijn kaarten van hem bekend van het grensgebied van Drenthe en Overijssel nabij Hoogeveen en van het gebied nabij het Leekstermeer.

Literatuur

  • Lit.: DB 1.