Persoon

Koenraad Wolter Gratama

Functie: Officier van gezondheid in het leger

Geboren: 1831
Gestorven: 1888

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Portretfoto van dhr. Koenraad Wolter Gratama (1831-1888) uit het familiearchief Gratama. - Bron: Drents Archief, collectie Gratama

(Assen 1831 - Den Haag 1888) Officier van gezondheid in het leger, die in 1865 in Utrecht magna cum laude promoveerde op een medische en een natuurfilosofische studie.

In 1865 kreeg hij een uitnodiging van de Japanse regering om een geneeskundige dienst op te zetten. Van 1866 tot 1871 verbleef hij in Japan, waar hij ook doceerde in de geneeskunde, natuur- en scheikunde. In 1869 werd hij zelfs hoogleraar. Terug in Nederland werd hij officier van gezondheid aan het garnizoenshospitaal in Groningen, in 1886 hoofd van het militair hospitaal in Den Haag. Door een procedurefout bij een lijkbezorging werd hij met vervroegd pensioen gestuurd.

Literatuur