Grasmus

Lat.: Sylvia communis

Algemene broedvogel in het Drentse cultuurland.

Grasmussen zijn, in tegenstelling tot hun naam, kenmerkende bewoners van allerlei struwelen en ruigten. De biotoopkeus is erg breed, maar kleinschalige landschappen, moeras, heide en hoogveen hebben de voorkeur. De aantallen zijn groot, naar schatting komen 10.000-13.000 broedparen in Drenthe voor. De Grasmus heeft een tijdje op de Rode lijst gestaan, maar is daar inmiddels af. De populatie neemt weer toe. De oorzaken van de slechte periode lagen vooral in de overwinteringsgebieden in Afrika. De verruiging van veel biotopen (met name door toename van bramen), zoals bermen, oevers en houtwallen heeft het broedgebied vergroot.