Graslanden

Overwegend uit grassen bestaande open begroeiing.

De meeste graslanden in Drenthe waren van oudsher door intensieve agrarische exploitatie zeer soortenarme cultuurgraslanden. Het merendeel van dit type graslanden is ontstaan door ontginning van heide. Al eeuwenlang lagen er echter al graslanden in kleinschalige ontginningen in de beekdalen en de laagveengebieden. Tot in het begin van de 20e eeuw werden hier nog op vrij grote schaal soortenrijke halfnatuurlijke graslanden aangetroffen. Het in stand blijven van deze typen berustte op een beperkte dynamiek van milieuomstandigheden, waarbij de constantheid van het extensieve agrarische beheer van groot belang was. Deze typen zijn in de vorige eeuw door agrarische intensivering met bemesting en ontwatering grotendeels verloren gegaan. Op beperkte schaal komen zij thans nog voor binnen natuurreservaten. Het betreft dan onder meer heischrale graslanden, hooilanden, veenweiden en lokaal bovenveengraslanden.