Grasdrogerij

Inrichting om groene landbouwproducten zoals gras, klaver, bietenkoppen en -blad kunstmatig te drogen met behulp van warme lucht.

Door dit drogen blijven nagenoeg alle kwaliteiten van het verse product bewaard. Bij deze producten moet veel water worden verdampt om het vochtgehalte terug te kunnen brengen van zo'n 80% tot ca. 10%. Daartoe moet de temperatuur van de drooglucht zeer hoog zijn, hetgeen gepaard gaat met een zeer hoog energiegebruik, reden waarom de overheid subsidies toekent. Er bestaan verschillende droogsystemen, zoals eestdrogers, trommeldrogers, banddrogers en cascadedrogers.

In Drenthe is sinds 1941 de Coöperatieve Grasdrogerij Ruinerwold e.o. actief. In dit bedrijf wordt tegenwoordig gewerkt met twee trommeldrogers, met een totale capaciteit van 50.000 liter waterverdamping per uur, die zorgen voor een productie van 10 á 15 ton gedroogd product per uur. Het droogseizoen loopt van mei tot november, waarin de drogerij zes dagen per week, dag en nacht draait. Het eindproduct bestaat uit krachtvoer (doorgaans) in brokvorm.