Graniet

Gesteente.

De naam is afkomstig van 'granule' of 'grain', verwijzend naar de grove 'korrel' waaruit graniet is opgebouwd. Graniet mist een uitgesproken structuur. Van de aardkost bestaat 9/10 uit dit gesteente en een groot deel van de zwerfstenen is graniet. De mineralen kwarts (kleurloos tot grijs, glasachtig doorzichtig), veldspaten (zeer variabel van kleur, ondoorzichtig, hoekige vormen, glinsterend bij een verse breuk) vormen het hoofdbestanddeel. Daarnaast bevat graniet snelverwerende glimmers met onder meer het mineraal biotiet. Er treedt een grote variatie in vormen en kleuren op. De kleur is overwegend licht, maar door de variatie in de veldspaten, komen ook vleeskleurig, geelrood, groen en grijs voor. De grootte van de kristallen varieert.